Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 
U dalekom Kamerunu japansku borilačku vještinu poučava − Hrvat! Foto: prof. Leo Rafolt

U dalekom Kamerunu japansku borilačku vještinu poučava − Hrvat!

Autor:  Cro Portal I. G. Kol 21, 2016

Jeste li čuli za nanbudo? Možda u borilačkim filmovima, a možda i u susjedstvu jer trenira se i u glavnom gradu Hrvatske. "Nanbudo, u suštini, uklanja sve oblike izvanjske snage, a istodobno omogućava stjecanje unutarnje snage, snage koja se svakim danom potvrđuje pozitivnim stavom. Život je neprestano obnavljanje te pozitivne energije. Pokušajmo prihvatiti prirodni ciklus u kojem živimo te se uklopiti u njega koristeći sva naša osjetila! Taj predivni osjećaj je temelj naše stvaralačke snage. Priroda nam govori: pružimo joj odgovor, oponašajmo je!", najcjelovitija je definicija nanbudo vještine iz pera doshu Nanbu, u predgovoru knjige Nanbudo: borilačka vještina za 21. stoljeće.

Vještina je to koja je popularna u tridesetak zemalja svijeta u kojima se vježba − između ostaloga u Japanu, Maroku, Kamerunu, Španjolskoj, Francuskoj, Norveškoj, a nešto manje i u Lijepoj Našoj. Ipak, Hrvatska, koja se više puta dokazala po dobrim sportašima, ima sjajnog predstavnika i u ovom sportu, a upravo smo s njim i razgovarali.

Naime, prof. dr. sc. Leo Rafolt, predsjednik Edukacijske komisije Svjetske nanbudo federacije (WNF) i izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu sudjelovat će na velikom međunarodnom seminaru nanbudo vještine u afričkom Kamerunu. Velika je čast da je upravo on delegiran od osnivača nanbudoa i njegov učitelj, Yoshinaa Nanbua iz Japan, da vodi taj seminar.
Ova je godina među svjetskim nanbudašima posvećena interkulturalizmu te je ovo sjajan primjer komunikacije među kulturama kroz nanbudo vještinu.

Velika je čast da će japansku nanbudo vještinu, u ime njezina osnivača Yoshinaa Nanbua, u Africi promovirati upravo jedan Hrvat, i to pred oko sedam stotina vježbača.

Tko je prof. Leo Rafolt?

Leo Rafolt vrlo je svestrana osoba, a njegova ovogodišnja prezentacija na međuradnom seminaru nije jedina. Prije nekoliko je godina, kao jedini ne-Japanac, predstavljao nanbudo pred japanskom carskom obitelji. A osim o nanbudu, prof. Rafolt predaje i o književnosti.

"Borilačkim se vještinama bavim od 1984. Naime, usporedno sam se bavio sankukai karateom, judom i nanbudom. S nanbudom sam se prvi put upoznao 1984. na jednoj demonstraciji u Parizu, gdje je Yoshinao Nanbu tada živio. Sudjelovao sam na velikom broju međunarodnih seminara pod vodstvom različitih majstora borilačkih vještina, ponajviše upravo pod vodstvom Yoshinaa Nanbua", rekao nam je o sebi prof. Rafolt koji je od 2006. predsjednik Edukacijske komisije Svjetske nanbudo federacije. Prije toga je dugi niz godina bio međunarodni sudac u nanbudou i član svjetske sudačke komisije.

Druga velika ljubav

Prof. Rafolt osim borilačkih vještina ima i drugu veliku ljubav - književnost. Doktorirao je iz područja književnosti, a postdoktorsku specijalizaciju završio je u Japanu, zemlji koja je svojevrsno sjecište i nanbuda i same književnosti, a ondje je jedno vrijeme i živio. Danas radi kao profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te kao gostujući profesor na mnogim europskim i japanskim sveučilištima. Piše i objavljuje knjige o teoriji književnosti kulture, često i o japanskoj kulturi.

Ne sumnjamo, u Kamerunu će zasigurno sjajno predstaviti nanbudo.